Historien

Historien om Ösmo Marknad

Året var 1991. Samma år som gulfkriget slutar och Boris Jeltsin tillträder som den första valda presidenten i Ryssland.

Samtidigt sitter Per Johannisson och funderar på vad han kan göra för samhället Ösmo. Han tar sin gode vän, Bertil Hallström, och börjar planera för världspremiären av Ösmo Marknad. Den första marknaden genomfördes således den 25-26 maj 1991.

Det här var förstås ingen liten apparat att dra igång, så Bertil och John Rodén börjar arbeta med idén att bilda en förening för att driva marknaden.

Sagt och gjort..

I föreningens första protokoll (1992-03-03) står det att läsa:

”Föreningen ÖSMO MARKNAD bildades för att främja utvecklingen av södertörns största markad i Ösmo. Styrelsen skall i lika delar representeras av SORUNDA/ÖSMO LIONS samt ÖSMO GIF Fotboll”

Till den första styrelsen valdes Per Johannisson, Ove Pettersson, Bertil Hallström och John Rodén. Föreningens devis beslutades bli
”Att främja god marknadssed”.

Och vips var föreningen Ösmo Marknad född.

1993 klev Jan Grähs in i Ösmo Marknad och har sedan dess vart delaktig i Ösmo Marknads utveckling.

27 marknader senare så är den största händelsen att vi fått nytt marknadsområde (som introducerades 2017 pga. otillgängligheten i Ösmo Centrum eftersom centrumlyftet påbörjades då).

Vi är fortfarande Södertörns största marknad med över 100 knallar varje år. Marknaden genererar en fin inkomst till både SORUNDA/ÖSMO LIONS samt ÖSMO GIF Fotboll vilket får respektive förening att blomstra och bidra till samhällets utveckling.

SORUNDA/ÖSMO LIONS

Tillgodoser behov både lokalt och runtom i världen varje dag för medlemmarna delar en grundläggande tro – att hjälpa till i samhället. Genom olika program hjälper LIONS till med bl.a. olika stipendier, donationer, frivilliginsatser med mera. LIONS medlemmar är aktiva och mottot är ”Vi tjäna”

ÖSMO GIF Fotboll

Ösmo fotboll ska vara en av de bästa och mest välskötta breddidrottsföreningarna på Södertörn. Ösmo Fotboll ska sträva efter att skapa positiva miljöer och möjligheter att spela fotboll i Ösmo. Ledorden för ÖSMO GIF Fotboll är ”Glädje, Respekt, Långsiktighet och Engagemang”.

Ideellt arbete

Alla som aktivt arbetar i Ösmo Marknad gör det helt på ideell basis. Alla intäkter går oavkortat till respektive förening och dess verksamhet. Det innebär att alla eldsjälar som är aktiva i föreningen lägger ner sin fritid, kunskap och kraft på Ösmo Marknad för att få den bli så bra som möjligt.

Varmt välkomna till Ösmo Marknad – Södertörns största marknad! Det är vi stolta över!